EBEVEYNLER İÇİN ÇOCUKLARA FELSEFİ YAKLAŞIMLA KİTAP OKUMA ATÖLYESİ
ÇOCUKLARINIZA FELSEFİ YAKLAŞIM İLE KİTAP OKUMAK İSTER MİSİNİZ?
EBEVEYNLER İÇİN ÇOCUKLARA FELSEFİ YAKLAŞIM İLE KİTAP OKUMA ATÖLYESİ
Felsefi kitaplar insanın “insanlık ve yaşam”la bağına rehberlik eder.
Bazı kitapları tekrar tekrar okursunuz, kıskanıp kimselere veremezsiniz, verseniz de geri almak için sabırsızca beklersiniz. O kitaplar kütüphanenizden, evinizden, sizden uzak kaldığında eksik hissedersiniz, basbayağı kitabınızı kıskanırsınız. Aradan yıllar geçip de tekrar okuduğunuzda ya da elinize alıp karıştırdığınızda her seferinde bambaşka duygular, bambaşka fikirler düşer aklınıza. Herhangi bir sohbet sırasında bu kitapları hatırlar, bu kitaplardan örnek verirsiniz. Bu kitaplar size kitap okumayı sevdirmiştir, bir benzerini gördüğünüzde hemen tanırsınız, onu da alıp okumak istersiniz. Bazı kitapları sadece gözleriniz değil, yüreğiniz de okur. Felsefi kitaplar bir hikâye ya da romandan çok daha fazlasıdır.
Biz kitapları okurken kitaplar bizimle konuşur. Kitaptaki cümlelerle yarenlik ederken, tüm dünya ile bağımızı keser, kendi içimize, düşüncelerimize döneriz. Kendi hayat hikâyemizi tecrübelerimizi gözden geçiririz. Felsefi kitaplar insanlığa dair kadim soruları büyük bir incelikle tekrar tekrar sorar, bizi sürekli sorgulamaya ve uyanışa davet eder.
Felsefi kitaplar insanı ve insanlığı; yanlış-doğru, yalan-gerçek, iyi-kötü, güzel-çirkin, cesur-korkak, yaşam-ölüm gibi kavramlarla hikâye ya da kurgu içinde yüzleştirir.
Felsefi kitaplar yaşsızdır.
Çocuklarınıza aldığınız felsefi kitapları keyifle okuduğunuzu ya çoktan fark ettiniz ya da fark edeceksiniz.
Felsefi kitaplar “çocuğunuzla bağ kurmanızı”a rehberlik eder.
Felsefi kitaplar “çocuğunuzun soru sorma, sorgulama yeteneğini geliştirir”
Felsefi kitaplar “çocuğunuzun alternatif, analitik, derinlemesine düşünmesini tetikler
……..
Çocuğunuzla birlikte felsefi kitap okumalısınız. Çünkü birlikte felsefi kitap okumak ebeveyn çocuk bağını da kuvvetlendiren bir düşünme egzersizidir.
Felsefi kitaplar felsefi bir sohbeti başlatmak için mükemmel araçlardır.
Üstüne konuşabileceğiniz konuyu size hazır sunan bu kitaplar çocuğunuzla birlikte düşünmeniz için çok iyi bir zemin hazırlar.
Çocuğunuzun kitapta anlatılan hikâyeyle bağlantılı olarak o konu, durum ya da kavram hakkında ne bildiğini ne düşündüğünü, his ve duygularını öğrenirsiniz. Neden öyle düşündüğünü gerekçelendirirken kendini daha iyi bir şekilde ifade etmeyi öğrenir.
“İnsan, insanlık ve yaşam üstüne” paylaşımlarınızla birbirinizi daha yakından tanıyacağınız keyifli zamanlar geçirirsiniz.
– Yargı, suçlama, ayıplama içeren yaklaşım yoktur.
– Yönlendirme yapılmaz
– Pozitif iletişim ve pozitif beden dili kullanımı vardır.
– Doğru zamanlama ve zaman kullanımı vardır.
– Demokratik ve özgür ortam vardır.
– Okumak için zorlama değil teşvik edici doğal ikna yöntemleri vardır.
Çocuğunuzla yapacağınız felsefi sohbetler birdenbire başlamaz.
Sıradan, günlük ve kesin cevabı olan sorularla da felsefe yapamazsınız.
Sohbetlerde ne tip soru kalıpları kullanılmalıdır? Sorusu üzerine konuşacağımız
ATÖLYE’DE
*Felsefi kitap nasıl okunur?
*Felsefi soru nedir? Nasıl olmalıdır?
*Çocuklarla felsefi sohbetler nasıl başlatılmalı ve sürdürülmedir?
*Bir Hikaye üzerinden örnek kitap okuma atölyesi
Atölyemiz çocuklarına felsefi yaklaşım ile kitap okumak, söyleşi yapmak isteyen tüm ebeveynler için açıktır. Katılım sayısı sınırlı olduğu için lütfen ön kaydınızı yaptırıp yerinizi ayırınız. Atölye sonunda tüm katılımcılara katılım belgesi verilecektir.
İlkay Atalay As